- Mehiške jedi
- 0 všečkov
- 0 komentarji
- enostavni recepti, piknik, mehiški piknik, tacos, guacamole, nachos, quesadillas, mole verde s piščancem, tekila

Mehiški pikniki so pravo doživetje za vse ljubitelje pikantnih in okusnih jedi. V Mehiki je piknik ne samo priložnost za druženje, ampak tudi praznovanje hrane, okusov in tradicij. V tem članku vam bomo pokazali, kako pripraviti popoln mehiški piknik za 10 oseb, vključno z natančnimi navodili za pripravo jedi, seznamom sestavin in zanimivostmi o mehiških piknikih. S tem vodnikom boste lahko ustvarili nepozabno kulinarično izkušnjo za vaše goste.
Mehiški piknik - tradicije in značilne jedi
V Mehiki so pikniki pogosto družinski dogodki, ki vključujejo raznovrstne jedi, glasbo in igre. Nekatere značilne jedi, ki jih lahko najdete na mehiških piknikih, so:
- Tacos: Polnjeni z različnimi vrstami mesa, kot so govedina, svinjina ali piščanec.
- Elotes: Pečena koruza na žaru, premazana z majonezo, posuta s sirom cotija, čilijem v prahu in limeto.
- Guacamole: Svež avokado, paradižnik, čebula, koriander in limetin sok.
- Quesadillas: Tortilje, polnjene s sirom in različnimi nadevi.
- Ceviche: Sveža riba ali morski sadeži, marinirani v limetinim soku.
- Chiles en Nogada: Polnjene poblano paprike, prekrite z oreškovo omako.
Seznam sestavin za piknik za 10 oseb
Tukaj je seznam sestavin, ki jih boste potrebovali za pripravo mehiškega piknika:
Tacos z različnimi nadevi
- 3 pakete po 8 kom koruznih tortilj Don Enrico
- 2 taco kompleta Don Enrico (začimbe in tortilje)
- 20 taco školjk Don Enrico
- 1 steklenička chipotle omake, pekoča in dimljena Don Enrico
- 1 steklenička mango čili omake Don Enrico
- 500 g jalapeno cheddar dipa Don Enrico
- 500 g guacamole dipa Don Enrico
- 1 konzerva črnega fižola Don Enrico (400 g)
- 1 konzerva pečenega fižola v paradižnikovi omaki Don Enrico (400 g)
- 1 kozarec vloženega jalapeno čilija, rdeč, pekoč Don Enrico (300 g)
Nachos
- 2 velika pakiranja tortilja čipsa, slan Don Enrico
- 2 velika pakiranja tortilja čipsa, čili Don Enrico
- 500 g jalapeno cheddar dipa Don Enrico
- 1 steklenička jalapeno paradižnikove salse Don Enrico
- 1 steklenička zelene čili-paste jalapeno Don Enrico
- 1 steklenička jalapeno čili omake Don Enrico
- 1 konzerva pečenega fižola v paradižnikovi omaki Don Enrico (400 g)
- 500 g guacamole dipa Don Enrico
- 1 steklenička ognjene čili paste Habanero Don Enrico, izjemno pekoča
Quesadillas
- 2 zavitke pšeničnih tortilj Don Enrico
- 500 g jalapeno cheddar dipa Don Enrico
- 1 steklenička dipa iz dimljenih chipotle čilijev
- 1 steklenička mango čili omake Don Enrico
- 1 kozarec vloženega jalapeno čilija, rdeč, pekoč Don Enrico (300 g)
Guacamole in čips
- 2 x 175 g tortilja čipsa, slan Don Enrico
- 500 g guacamole dipa Don Enroco
Mole Verde s piščancem
- 1 steklenička Mole Verde Don Enrico
- 1 kg piščančjih prsi
- 3 zavitke koruznih tortilj Don Enrico
- 2 zavitke pšeničnih tortilj Don Enrico
Alkoholna pijača: Agua de Sandía con Tequila
- 1 majhna lubenica, približno 1,5 kg
- 1/2 skodelice Tekile
- sok dveh limet
- 1/4 skodelice sladkorja ali po okusu
- 4 skodelice vode
- led
- sveži listi limete
Navodila za pripravo
Tacos z različnimi nadevi
Priprava mesnega nadeva:
Sestavine:
- 1 kg govedine (carne asada), svinjine (pastor) ali piščančjih prsi (pollo)
- 1 čebula, nasekljana
- 3 stroki česna, nasekljani
- 1 žlica olivnega olja
- Sok 2 limet
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica čilija v prahu
- Sol in poper po okusu
Priprava:
- Meso narežite na tanke trakove.
- V veliki ponvi segrejte olivno olje.
- Dodajte čebulo in česen ter pražite, dokler ne postaneta mehka in zlato rjava.
- Dodajte meso in pražite, dokler ne porjavi in se popolnoma skuha (približno 10-15 minut).
- Dodajte limetin sok, mleto kumino, čili v prahu, sol in poper.
- Dobro premešajte in kuhajte še 2-3 minute.
Fižol: Segrejte črni fižol in pečen fižol v paradižnikovi omaki.
Sestavljanje tacov: Postrezite koruzne tortilje in taco školjke z mesnim nadevom, fižolom, guacamole dipom, jalapeno cheddar dipom in chipotle omako. Dodajte mango čili omako za sladko-pikantni pridih.
Dodatki: Postrezite z vloženim jalapeno čilijem za dodaten okus.
Nachos
- Priprava nachosov: Na pekač razporedite tortilja čips (slani in čili) in jih posujte s pečenim fižolom v paradižnikovi omaki.
- Prelivi: Dodajte jalapeno cheddar dip, jalapeno paradižnikovo salso in zeleno čili-pasto Jalapeno.
- Pečenje: Pečite v pečici pri 180 °C, dokler se sir ne stopi in postane mehurčkast (približno 10 minut).
- Postrežba: Postrezite z guacamole dipom, jalapeno omako in nekaj kapljicami ognjene čili paste Habanero za dodatno pikantnost.
Quesadillas
- Priprava quesadillas: Na pšenične tortilje enakomerno razporedite jalapeno cheddar dip in dip iz dimljenih chipotle čilijev.
- Pečenje: Tortilje prepognite na pol in jih specite na segreti ponvi, dokler se sir ne stopi in postane mehurčkast.
- Postrežba: Postrezite z mango čili omako in vloženim jalapeno čilijem za dodatno pikantnost.
Guacamole in čips
- Preprosto: Postrezite tortilja čips skupaj z guacamole dipom za enostaven in osvežujoč prigrizek.
Mole Verde s piščancem
Kuhanje piščanca:
- Piščančje prsi dajte v velik lonec in jih prelijte z vodo, da so popolnoma pokrite.
- Dodajte sol, poper in po želji nekaj lovorovih listov ali zelenjavo (npr. korenje, čebula, zelena) za dodatni okus.
- Lonec pokrijte in zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in pustite, da rahlo vre 20-25 minut ali dokler piščanec ni popolnoma kuhan in mehak.
- Piščanca odstranite iz lonca in pustite, da se nekoliko ohladi, nato ga narežite na koščke ali natrgajte na trakove.
Lahko pa piščanca tudi spečete:
Pečenje piščanca:
- Pečico segrejte na 200 °C.
- Piščančje prsi premažite z olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom.
- Piščanca položite na pekač in pecite 20-25 minut ali dokler notranja temperatura piščanca ne doseže 75 °C in je meso zlatorjavo.
- Piščanca odstranite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi, nato ga narežite na koščke ali natrgajte na trakove.
Priprava omake Mole Verde:
- V srednje veliki posodi segrejte Mole Verde omako na srednji temperaturi. Občasno mešajte, da preprečite, da se omaka prime na dno posode.
Združevanje piščanca in Mole Verde:
- Narezanega ali natrganega piščanca dodajte v segreto Mole Verde omako.
- Dobro premešajte, da se piščanec enakomerno prepoji z omako.
- Kuhajte še 5-10 minut, da se okusi združijo.
Postrežba: Postrezite s pšeničnimi ali koruznimi tortiljami. Po želji lahko dodate še nekaj svežih dodatkov, kot so narezana čebula, koriander, rezine avokada ali limetine krhlje.
Alkoholna pijača: Agua de Sandía con Tequila
Lubenico zmešajte in precedite, nato zmešajte s tekilo, limetinim sokom, sladkorjem in vodo. Postrezite ohlajeno z ledom in okrasite s svežimi listi mete.
Zanimivosti o Mehiških piknikih
Pikniki v Mehiki so običajno sproščeni dogodki, kjer se ljudje zberejo ob hrani, pijači in glasbi. Pogosto vključujejo žar (asado), kjer se pečejo različne vrste mesa. Poleg mesa so zelo priljubljene tudi sveže solate, omake in salse. Tradicionalna mehiška glasba, kot je mariachi, pogosto spremlja piknike in doda še več veselja in energije dogodku.
Priprava mehiškega piknika je čudovit način, kako popestriti družinska srečanja in uživati v okusih Mehike. S pomočjo zgornjih receptov in izdelkov iz naše spletne trgovine boste lahko pripravili nepozaben piknik, ki bo navdušil vse vaše goste. Ne pozabite vključiti sveže sestavine, kot so paradižnik, paprika, avokado in čebula, glasbo in dobro voljo – to je pravi mehiški piknik!
Komentarji (0)